diumenge, 20 de juny del 2010

Mineria 2a part

Aquesta història comença aquí

Dia 6
L’asteroide presenta un aspecte de galeta casolana o com una croqueta aixafada, allargat i aplanat, lluny de l’aspecte de pilota que hom espera, desproveït de qualsevol mena d’activitat geològica, d’altres si en tenen, sols calia que dipositéssim la plataforma d’extracció sobre la superfície.

En l’operació d’ubicació hem passat prop de 12 hores, primer la plataforma, després la vivenda i al final el dipòsit, aquesta ha estat l’operació més complicada, la seva alçada va estar a punt de provocar un accident, afortunadament la llançadora va suportar bé l’estrebada. Ara per fi ja hi som instal·lats, i demà començarem les prospeccions.

Dia 7
Avui, molt d’hora hem posat en marxa l’equip de prospecció, el primer forat l’hem fet de prop de vint metres de profunditat, desgraciadament les anàlisis han donat negatiu, i hem hagut de repetir l’operació prop de vint vegades, totes amb resultat negatiu. Sé que és el primer dia, que no es pot arribar i moldre, però després de dotze hores de feina és descoratjador no trobar res. El sopar ha estat un autèntic funeral, esperem que demà sigui millor.

Dia 30
Seguim sense resultats, teòricament estem a la zona de l’asteroide on es van trobar les traces però aquestes semblen haver-se volatilitzat. La llançadora ha sortit a recollir l’avituallament, li he encarregat al Giovanni que cerqui algun aparell autònom que pugui rastrejar l’asteroide i miri d’assabentar-se de qui va trobar les traces per si poguéssim parlar-ne.

Hem rebut un missatge de la nau de processament de protoactini, volen saber quin nivell en tenim. Quin nivell! Ja voldríem nosaltres tenir encara que fos una cullerada! Els hi he contestat que encara no hem trobat res. Potser riuran.

Dia 31
Giovanni ha tornat, ha trobat un robot de rastreig caríssim, espero que s’ho valgui i trobem una veta de material. Hem detectat un petit problema, algun material de la superfície s’ha adherit a la plataforma, sembla que no afecta cap part important però he agafat una mostra per analitzar-la.

Dia 40
Per fi hem trobat una mica de protoactini! Amb prou feines són dues tones de material, suficient però per enviar un missatge a la nau de processament. El material que s’havia adherit a la plataforma és una barreja de minerals bàsics, ferro, calci, una mica d’or i argent, silici i un material indeterminat, envio la mostra al laboratori de la MSS. Res del que preocupar-nos, tanmateix m’ha estranyat que el cúmul s’hagi desplaçat un parell de metres, potser es tracta d’un altre i l’anterior ha caigut, he pintat el cúmul per controlar-ho.

Dia 45
Avui ha arribat la nau processadora, teníem mig dipòsit ple, l’han carregat tot i han realitzat una inspecció, ens han tranquil·litzat respecte al ritme d’extracció, segons sembla és normal que costi trobar-ne. En Jean ens ha comentat que amb prou feines hem cobert els pagaments, sense comptar amb les nostres assignacions, tot i així crec que si seguim amb aquest ritme aviat tindrem beneficis. Han aparegut altres dos cúmuls al casc de la plataforma, l’anterior ha degut caure, no veig la pintura per enlloc.

Dia 43
Hem enviat un missatge d’emergència a la processadora, estem al setanta per cent, i seguim omplint, si no arriben ràpid haurem de parar l’extracció, una llàstima perquè hem trobat un filó important, semblaria que tot el protoactini de l’asteroide fos aquí.
Dia 70
Les visites de la nau processadora s’han incrementat degut al ritme d’extracció, tanmateix no sembla que estiguin entusiasmats, fins i tot he pogut notar una certa recança, com si alguna cosa no anés a l’hora. Em preocupen els cúmuls exteriors, hi ha un de molt gran en una de les parets de la vivenda, també he trobat restes de material a l’interior, ha avisat tothom que tinguin cura quan surtin i entrin.

Dia 75
He rebut un missatge molt estrany, en un primer moment he pensat que era algun missatge d’spam, però el seu contingut era, si més no, preocupant. El text deia literalment “Foteu el camp d’aquí, per la vostra vida.” I l’acompanyava una definició del protoactini: Material altament radioactiu obtingut de la degradació de l’urani, no es troba a la natura.

Dia 77
Des de la processadora m’han assegurat que el missatge és d’un grup d’activistes anti-sistema i que la informació és certa a la Terra, la Lluna i a Mart però que als asteroides es troben molts materials que als planetes grans. Respecte a la radioactivitat em recorden que a la documentació s’explicitava que era així, tot i que les instal·lacions ens protegeixen.

He trobat més material exterior a la zona de vivenda però ningú no ha sortit a l’exterior des de que vaig avisar, l’he comentat a la processadora, em diuen que no em preocupi. M’ha semblat que esquivaven el tema.